Γιατί και πώς να βάλετε στη διατροφή σας το μέλι
Μόνο μία κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει μόλις 60 θερμίδες, όσες δηλαδή και ένα φρούτο. Δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, έχει λίγους υδατάνθρακες, που είναι χρήσιμοι για ενέργεια, και πολλά σάκχαρα, το καύσιμο του εγκεφάλου. Δηλαδή όχι απλά δεν παχαίνει, είναι και από τα πιο υγιεινά, δυναμωτικά και ενεργειακά γλυκαντικά.
Γιατί όμως να το προτιμήσετε; Και πώς μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφή σας καθημερινά – όχι απλά στο αφέψημά σας ή ως άλειμμα;
Ενισχύει τον μεταβολισμό: Το μέλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενεργοποιούν τη μεταβολική διαδικασία.
Είναι ευεργετικό για την καρδιά και το κυκλοφορικό: Τα σάκχαρα που περιέχει διαστέλλουν τους καρδιακούς μυς και τα αγγεία και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Αντιμετωπίζει την αναιμία: Περιέχει σίδηρο, άρα η κατανάλωσή του ανεβάζει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.
Κάνει καλό στο στομάχι: Είναι αλκαλική τροφή (περιέχει μεταλλικά άλατα). Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Αντιμετωπίζει επίσης τη δυσκοιλιότητα, χάρη στη φρουκτόζη που περιέχει. Για την ακρίβεια, θεωρείται ελαφρύ καθαρτικό.
Προστατεύει την επιδερμίδα από την πρόωρη γήρανση: Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και κατ’ επέκταση στην προστασία των κυττάρων.
Προσθέστε λοιπόν μία κουταλιά του γλυκού μέλι στο τσάι ή ακόμα και στον καφέ σας, για ένα πιο υγιεινό γλυκαντικό αντί για την κατεργασμένη ζάχαρη\.
Συνοδεύστε το γιαούρτι σας με μέλι για ένα δυναμωτικό σνακ, αλλά και προσθέστε μέλι στα πρωινά σας γεύματα, μέσα από ιδέες που μπορείτε να δείτε εδώ.
Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε το μέλι ως γλυκαντικό σε nice-creams, μπάλες ενέργειας και μπάρες δημητριακών, για να απολαμβάνετε γλυκά χωρίς τύψεις και με ακόμα καλύτερη γεύση. Γιατί υπάρχουν γλυκά που κάνουν καλό, είναι σπιτικά και δεν χρειάζονται καθόλου ζάχαρη – μόνο αγνό μέλι!
Δοκιμάστε λοιπόν μέλι ερείκης, μέλι κουμαριάς και μέλι ελάτου και βρείτε ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο!