Νιφάδες βρώμης (500γρ.)

1,70

Κατηγορία: Ετικέτες: ,

Νιφάδες Βρώμης: Το πιο Υγιεινό πρωινό

Οι νιφάδες βρώμης, είναι ίσως το πιο διάσημο Δημητριακό σε όλο τον κόσμο και καταναλώνεται από όλους εμάς, ειδικά στο πρωινό μας γεύμα. Όχι μόνο είναι εύγεστο, αλλά είναι το απόλυτο συνοδευτικό για ένα υγειές γεύμα. Η βρώμη καταναλώνεται πάνω από 4.000 χρόνια, όμως στα αρχαία χρόνια θεωρούνταν μια τροφή για τις χαμηλότερες τάξεις, τις τελευταίες δεκαετίες οι ευεργετικές της ιδιότητες την έχουν μεταφέρει πολύ ψηλά στην διατροφική αλυσίδα. Η βρώμη συνήθως συμπιέζεται σε νιφάδες και μπορεί να καταναλωθεί ως έχει, σε αρτοσκευάσματα, σε ψωμί, σε μούσλι και σε διάφορα άλλα προϊόντα. Μην διστάσεις να προσθέσεις στο δυναμωτικό σου πρωινό με νιφάδες βρώμης μερικά αποξηραμένα φρούτα όπως το αποξηραμένο πεπόνι ή τα αποξηραμένα βερίκοκα osmotic, μερικές αποξηραμένες φράουλες osmotic ή Κρανμπέρι χωρίς ζάχαρη ή Γκότζι Μπέρι.

Νιφάδες Βρώμης γιατί να τις χρησιμοποιήσω ;

  • Η βρώμη περιέχει άφθονες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, υγιεινά λιπαρά.
  • Συμβάλλει στην αποφυγή της κόπωσης που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.
  • Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε και βιταμίνης D.
  • Είναι πλούσια σε σίδηρο, που βοηθάει στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.
  • Περιέχει πρωτεΐνη σε περιεκτικότητα εξίσου υψηλή με εκείνη του κρέατος, του γάλακτος και των αβγών.

Κέικ με ζνιφάδες βρώμης

  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
  • 3 κ.σ. μελάσα ή πετιμέζι ή χαρουπόμελο.
  • 1 κοφτή κ.γ. σόδα
  • 1 φλ. ελιές ψιλοκομμένες (κατά προτίμηση)
  • 3 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 3 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ δυόσμο αποξηραμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το κέικ με βρώμη, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και τις νιφάδες βρώμης .
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε άλλο μπολ. Διαλύουμε με κουτάλι τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι. Προσοχή, γιατί το μείγμα φουσκώνει και χύνεται! Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη μελάσσα ή το πετιμέζι. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε το μισό μείγμα με το αλεύρι, στα υγρά και ανακατεύουμε να γίνει χυλός.
Προσθέτουμε τις ελιές, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (κρατάμε 2 κ.σ. αλεύρι, δεν το βάζουμε όλο).
Ισομοιράζουμε το μείγμα σε 12 φόρμες για muffins. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά, περίπου 20-25 λεπτά. Τα αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά στη φόρμα και έπειτα τα ξεφορμάρουμε.

Πηγή Συνταγής : www.argiro.gr