Άνθος Αλατιού Μεσολογγίου

14,00 /κιλό

Εξαντλημένο

Κατηγορία: Ετικέτες: ,

Άνθος Αλατιού Μεσολογγίου: Το «λουλούδι» του Αλάτιου.

Ο Άνθος Αλατιού Μεσολογγίου, θεωρείται από πολλούς ως Λευκός Χρυσός, αφού η ντελικάτη και γήινη γεύση του το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε παρόμοια προϊόντα. Σε ένα από τα πιο όμορφα και πολυφωταγραφημένα μέρη της Ελλάδας, γεννιέται ένας γευστικός ανθός εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η μεγάλη διαφορά από το κοινό αλάτι, είναι ότι δεν έχει επεξεργαστεί χημικά και διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό υγρασίας και γεύσης. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό δεν είναι μόνο ο τόπος αλλά και ο τρόπος συλλογής του, αφού «μαζεύεται» με το χέρι από την κορυφή κάθε αλατισμένου «βουνού» μέσα στην λιμνοθάλασσα. Φυσικά αναδεικνύει την γεύση των εδεσμάτων, αλλά χρησιμοποιείται και σαν βασικό μπαχαρικό σε πολλές συνταγές με κρέατα και ψάρια.

Άνθος Αλατιού Μεσολογγίου, γιατί να το χρησιμοποιήσω ;

  • Το συγκεκριμένο αλάτι περιέχει 92 μεταλλικά στοιχεία που διαφοροποιούνται ανάλογα με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής από όπου συλλέγεται.
  • Το ιώδιο του υπάρχει από την φύση σε σύγκρισή με το επεξεργασμένο αλάτι.
  • Για τους διαβητικούς, η άφθονη λήψη ανθού αλατιού μπορεί να επαναφέρει τον οργανισμό τους σε μια ιδανική κατάσταση.
  • Βοηθά στη ρύθμιση και την παραγωγή της ινσουλίνης.
  • Εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε μαγνήσιο: Βοηθά στην πέψη της ζάχαρης, των αμύλων και των λιπών και σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Προλαμβάνει τις κράμπες.
  • Διατηρεί υγιή τα αγγεία.

Έξυπνες Συνταγές: Σοκολατάκια με καραμέλα γάλακτος και Αλάτι

  • 170 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (η συνταγή ζητά 70% περιεκτικότητα σε κακάο)
  • 1 κουταλιά σούπας λευκή ζάχαρη
  • 1/4 κούπας κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • κακάο για πασπάλισμα
  • ανθός αλατιού

Σπάστε σε κομμάτια τη σοκολάτα και βάλτε την σε μεταλλικό μπολ, πάνω από νερό που έχετε βάλει να ζεσταθεί και έχετε σβήσει τη φωτιά. Δεν θέλουμε να λιώσει η σοκολάτα από τη ζέστη του νερού. Απλώς να ζεσταθεί, ώστε όταν πέσει πάνω της η κρέμα καραμέλας να λιώσει εύκολα.

Χρησιμοποιείστε ανοξείδωτο τηγάνι, για να ελέγχετε το χρώμα της καραμέλας. Βάλτε το να ζεσταθεί καλά άδειο πάνω σε μέτρια -χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τη ζάχαρη και αφήστε τη να λιώσει, χωρίς να ανακατεύετε με κουτάλι.

Όταν η ζάχαρη έχει γίνει σκούρα καφέ και κάνει φουσκάλες, τότε προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος – πολύ αργά και σταθερά – και ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενής σάλτσα καραμέλας. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως την καυτή σάλτσα στη ζεσταμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε. Το μίγμα είναι έτοιμο.

Σε ρηχό ταψί, με αντικολλητικό χαρτί ρίχνουμε μία-μία κουταλιά γλυκού από το μίγμα, σε απόσταση μεταξύ τους. Δουλεύουμε σχετικά γρήγορα για να μην πήξει η σοκολάτα

Πασπαλίστε τα σοκολατάκια με λίγο χοντρό αλάτι. Όσο πιο καλό το αλάτι, τόσο πιο gourmet η απόλαυση..

Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και πιέστε τα απαλά με μια επίπεδη επιφάνεια -λαμαρίνα- για να απλώσουν και να γίνουν επίπεδα. Βάλτε τα στο ψυγείο να σφίξουν.

Πηγή : www.itrofi.gr