Τραχανάς Σιταρένιος (500γρ.)
5,80€
Παραδοσιακός Τραχανάς Σιταρένιος με αγνά και θρεπτικά υλικά!
Ο σταρένιος τραχανάς είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο φαγητό συνυφασμένο με την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Έχει χαρακτηριστική μυρωδιά, αναλλοίωτη στο χρόνο και γήινη γεύση από σιτάρι. Τα βασικά του συστατικά είναι απολύτως αγνά.
Ο σταρένιος τραχανάς φτιάχνεται από αποφλοιωμένο σκληρό σιτάρι, το οποίο αλέθεται και βράζει μαζί με γάλα. Στη συνέχεια κοσκινίζεται και αποξηραίνεται σε φυσικές συνθήκες, τον ήλιο ή τον αέρα.
Ο τραχανάς σιταρένιος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ασβέστιο και ενδείκνυται τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αποτελεί συνηθισμένο βραδινό φαγητό ως σούπα με λαχανικά ή τυρί φέτα. Μια αχνιστή σούπα τραχανά στην καρδιά του χειμώνα είναι εικόνα από τα παιδικά μας χρόνια!
Οι σύγχρονοι διαιτολόγοι αλλά και οι παιδίατροι προτείνουν η παιδική διατροφή να περιέχει τραχανά σιταρένιο. Προσθέστε λαχανικά για έξτρα φυτικές ίνες ή αλλιώς κρέας για πρωτεΐνη!
Μπορείτε να δοκιμάσετε σταρένιο τραχανά σε άπειρες συνταγές όπως η κλασική σούπα με φέτα, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε να αντλήσετε έμπνευση από διάσημους μάγειρες και σεφ, θα βρείτε πολλές εναλλακτικές λύσεις όπως να τον χρησιμοποιήσετε σε τραχανότο!
Οι γιαγιάδες ξέρουν πως μία χούφτα τραχανά σε πίτες τους δίνει καλύτερη υφή ενώ μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στα γεμιστά, την κοτόσουπα και πλήθος άλλων συνταγών.
Αυθεντικός Μοναστηριακός τραχανάς σιταρένιος με μανιτάρια!
Υλικά
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αγιορείτικο ελαιόλαδο
- 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ξινό τραχανά σιταρένιου
- 6 φλιτζάνια νερό (προαιρετικά με διαλυμένο ζωμό κότας ή λαχανικών)
- αλάτι, πιπέρι
Μοναστηριακός Τραχανάς: εκτέλεση
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και μαραίνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με προσοχή στη φωτιά να μην είναι πολύ δυνατή και μαυρίσει το σκόρδο.
Ρίχνετε τα μανιτάρια και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό και όταν πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει τον τραχανά.
Προσθέτετε αλατοπίπερο και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10 με 12 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει ή σβολιάσει.
Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κατεβάζετε από τη φωτιά.