Λουίζα (35gr,)
1,50€
Λουίζα: Το «θεϊκό» βότανο
Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να μυρίζεις αυτή την θεϊκή «λεμονάτη» μυρωδιά σε μια ζεστή κούπα ροφήματος από Λουίζα το πρωί. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το παρατσούκλι της , το χόρτο του θεού, αφού εκτός από το ευωδιαστό άρωμα της έχει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά συνδέεται και με δυο σημαντικές θρησκείες.
‘Ένας αιγυπτιακός μύθος μας λέει ότι το φυτό φύτρωσε όταν η θεά Isis δάκρυσε για να θρηνήσει το θάνατο του θεού Osiris, ενώ συνδέεται με ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της χριστιανικής πίστης μιας και το βότανο σταμάτησε την αιμορραγία των τραυμάτων του Ιησού όταν ήταν σταυρωμένος. Η Λουΐζα προέρχεται από τη Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα από τη Χιλή και το Περού και καλλιεργείται για τα αρωματικά της φύλλα. Έχει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό, καθαρό, φρουτώδες άρωμα που μοιάζει με εκείνο του λεμονιού και φυσικά έχει και πολλά ονόματα όπως : Λεμονόχορτο, γοργογιάννη, αλουίζα, ελουίζα, ομορφόχορτο, αλουσία.
Λουίζα, γιατί να την χρησιμοποιήσω;
- Για προβλήματα του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, όπως, δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες και κολικούς του στομάχου και των εντέρων.
- Έχει χωνευτικές, ηρεμιστικές και τονωτικές του νευρικού συστήματος ιδιότητες.
- Σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία.
- Βοηθά στο αδυνάτισμα, στην εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και στην αποβολή των περιττών υγρών.
- Είναι εξαιρετικό φυτό, με σημαντικά οφέλη στη αποτοξίνωση του οργανισμού, στην αύξηση του μεταβολισμού και γενικά στην υγεία και συνολική ευεξία του οργανισμού.
- Για τον τυμπανισμό και τα αέρια.
- Είναι αποτελεσματικό τονωτικό, αλλά ταυτόχρονα και καταπραϋντικό.
- Είναι αντιπυρετικό
- Είναι διουρητικό και συνίσταται σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεων.
- Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
- Ανακουφίζει από τις ημικρανίες.
- Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος
Εξυπνες συνταγες:
Ζάχαρη λουίζας
Υλικά
- 6-7 φύλλα ολόκληρα Λουΐζας Ελληνικής
- 2 κούπες ζάχαρη
- Θα χρειαστούμε:
- Χοντρό σουρωτήρι, δοχείο που κλείνει αεροστεγώς
Οδηγίες
Κόβουμε τα φύλλα Λουΐζας σε μικρά κομμάτια, τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Τα αποθηκεύουμε για 4-6 μήνες. Κατόπιν περνάμε την ζάχαρη από το σουρωτήρι ώστε να απομακρυνθούν τα φύλλα της λουίζας, και κλείνουμε την ζάχαρη σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Έξυπνοι συνδυασμοί :
Πρόσθεσε την μέσα σε αφέψημα από Εχινάκεια ή Ταραξάκο με αγνό μέλι Ερείκης ή μέλι ελάτου, για καλύτερη γεύση και άρωμα