Προσφορά!

Σουσάμι λευκό αποφλοιωμένο

3,205,76

Σουσάμι λευκό αποφλοιωμένο: Ένας σπόρος με σημαντικές ιδιότητες

Σουσάμι λευκό αποφλοιωμένο. Ο πιο παλιός σπόρος που καλλιεργήθηκε στην αγροτική ιστορία θεωρείται το Σουσάμι, αφού η σημασία του για τους αρχαίους πολιτισμούς ήταν άκρως σημαντική. Από τους αρχαίους  Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Κινέζους, το σουσάμι όχι μόνο αποτέλεσε βασικό διατροφικό προϊόν αλλά και εξαγώγιμο υλικό, μιας και αποτελεί μια πολύ ποιοτική θρεπτική πηγή για την υγεία του ανθρώπου. Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει.  Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, για αυτό και θεωρείται απαραίτητο να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Για να απολαύσεις όλα τα οφέλη του δοκίμασέ το σε σαλάτες πράσινων λαχανικών, σε noodles και ζυμαρικά ή ακόμα και στο  κοτόπουλο και το ψάρι. Άλλη μία ιδιαίτερη πρόταση είναι η προσθήκη του σε χυμούς και smoothies, δίνοντάς τους μια πιο γεμάτη και ξεχωριστή γεύση.

Σουσάμι, γιατί να το χρησιμοποιήσω;

  • Η σύστασή του ενισχύει τη ρίζα της τρίχας ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ανάπτυξή της, την ενυδάτωση της επιδερμίδας στο τριχωτό της κεφαλής και βελτιώνουν τη μικρο-κυκλοφορία.
  • Τα έλαια που περιέχουν οι σπόροι σουσαμιού συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Το σουσάμι αποτελεί φυσική πηγή ασβεστίου και ψευδάργυρου.
  • Το σουσάμι αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών.

Έξυπνη συνταγή: Παστέλι σουσαμιού

  • 1½ κούπα σουσάμι αναποφλοίωτο (ή μία κούπα σουσάμι και ½ κούπα αμύγδαλο καβουρδισμένο και χοντροκοπανισμένο)
  • ½ κούπα μέλι
  • ξύσμα πορτοκαλιού

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σουσάμι σε στραγγιστήρι. Το απλώνουμε σε ταψάκι και το βάζουμε στους 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα ή μέχρι να καβουρδιστεί και να μυρίσει. Προσέχουμε να μη το κάψουμε και πικρίζει. Το καβούρδισμα μπορεί να γίνει πιο γρήγορα σε τηγάνι. Αφήνουμε να κρυώσει.

Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολα (ή χαρτί ψησίματος) στον πάγκο της κουζίνας ή σε ένα ταψί και με ένα πινέλο την αλείφουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι (ή σε βαθουλό τηγάνι γιατί φουσκώνει), και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας. Αν θέλουμε να αρωματίσουμε με ξύσμα πορτοκαλιού, το προσθέτουμε τώρα.

Μετράμε 4-5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός και αδειάζουμε το δεύτερο συστατικό του παστελιού στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για λίγα ακόμη λεπτά, να ενσωματωθούν τα υλικά και να ξεκολλά το μείγμα μας από τον πάτο της κατσαρόλας σαν μια ενιαία μάζα. Αποσύρουμε από το μάτι και αδειάζουμε στη λαδωμένη λαδόκολα. Στρώνουμε πριν κρυώσει το μείγμα στο πάχος που θέλουμε. Πριν κρυώσει εντελώς, κόβουμε σε τετράγωνα ή μακρόστενα ή ρομβοειδή κομμάτια.

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και φυλάσσουμε τα παστέλια μας σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, αφού τα τυλίξουμε με μεμβράνη ή ζελατίνα ή βάζοντάς ανάμεσά τους κομμάτια λαδόκολλας για να μη κολλήσουν.

Πηγή : www.kathimerini.gr