Κύμινο

10,00

Κατηγορία: Ετικέτα:

Κύμινο: Μέχρι να πεις Κύμινο

Το Κύμινο, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά στον κόσμο, αφού μπορεί κανείς να το βρει από τις ακτές της ανατολικής μεσογείου μέχρι την μακρινή Ινδία. Η πικάντικη του γεύση απογειώνει το φαγητό και του προσδίδει μια ιδιαίτερη νοστιμιά, όμως τα πολλά θετικά του οφέλη το κάνουν να πρωταγωνιστεί στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες.
Η ινδική του ονομασία είναι «jira» που σημαίνει «αυτό που βοηθάει την πέψη». Χάρη σε αυτή του την ιδιότητα, πολλοί λαοί προσθέτουν κύμινο στα αφεψήματα και είναι δημοφιλές στη αγιουβέρδικη ιατρική με τη μορφή πάστας ή χαπιού που συμβάλει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Κύμινο, γιατί να το χρησιμοποιήσω ;

  • Περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά αλλά και συστατικά όπως φαινολικές ενώσεις, τερπενοειδή κ.α., τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Η χορήγηση κύμινου φαίνεται βοηθητική για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Η χορήγηση κύμινου βελτιώνει τους δείκτες σακχάρου και λιπιδίων του αίματος.
  • οι καρποί του κύμινου είναι χωνευτικοί και γαλακταγωγοί.
  • Τονώνει την καρδιά και συμβάλλει στη μείωση της ταχυπαλμίας, ενώ δρα σπασμολυτικά σε πόνους κολικού
  • Δρα θετικά ως χολαγωγό μέσο, στις ασθένειες της χολής και του παγκρέατος
  • Είναι καθαρτικό, διουρητικό, ορεκτικό και ευστόμαχο, σπασμολυτικό, εμμηναγωγό και αντιφυσητικό.
  • Δρα κατά των σπασμών του στομάχου.
  • Είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες
  • Αποτελεί φυσικό φάρμακο για τους πόνους της περιόδου

Έξυπνες Συνταγές: Ρεβύθια σαλάτα με κύμινο

Στράγγισε και ξέπλυνε μια κονσέρβα βρασμένα ρεβίθια (400 γρ.). Ανακάτεψέ τα με 1 κ.γ. κύμινο, το χυμό ενός λάιμ, 2 πολύ ψιλοκομμένες ντομάτες, μια χούφτα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού ή σέλερι, Ανθός αλατιού Μεσολογγίου και Πιπέρι Καγιέν. Σέρβιρε μαζί με τόνο, με χαλούμι ή με χοιρινό.

Πηγή : enallaktikidrasi.com