Θρούμπι

1,50

Θρούμπι: Το αγαπημένο των Αρχαίων Ελλήνων

Προφανώς και έχεις συναντήσει το θρούμπι σε μια βόλτα σου στην Ελληνική εξοχή αλλά πολύ σπάνια θα το έχεις ξεχωρίσει εκτός αν έχεις ήδη μυηθεί στις ευεργετικές του ιδιότητες. Η περιγραφή του σίγουρα θα σου φέρει αναμνήσεις, αφού φυτρώνει παντού μόνο του σε όλη την Ελλάδα, όπου βρει βράχο. Τα αρώματά θυμίζουν ρίγανη και θυμάρι. Ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι βγάζει υπέροχα ροζ-μοβ ανθάκια.

Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία ελληνική πόλη Θύμβρας, η οποία βρισκόταν κοντά στην Τροία. Το φυτό αναφέρεται από τον Θεόφραστο και από τον Διοσκουρίδη, και ήταν πολύ χρήσιμο στην Αρχαία Ελλάδα αφού το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για τα τσιμπήματα των μελισσών, αρωμάτιζαν με αυτό τις σάλτσες και χρησιμοποιούσαν ξίδι με θρούμπι ως άρτυμα. Ο Λατίνος ποιητής Βιργίλιος έλεγε ότι το θρούμπι έπρεπε να φυτεύεται δίπλα σε κυψέλες, καθώς προσφέρει εξαιρετική γεύση στο μέλι. Εκτός από τα οφέλη στην υγεία έχει και αφροδισιακές ιδιότητες αφού η λαϊκή παράδοση μας αφηγείται πως οι σάτυροι ζούσαν σε λιβάδια με θρούμπι, το οποίο τους έδινε πάθος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ρωμαίοι θεωρούσαν το βότανο αφροδισιακό.

Θρούμπι, γιατί να το χρησιμοποιήσω;

  • Λειτουργεί ως χωνευτικό
  • Διεγείρει την όρεξη
  • Τονώνει τον οργανισμό
  • Βοηθά στη θεραπεία της διάρροιας ,των σπασμών του εντέρου, των πόνων από κολικούς της γαστρικής ατονίας, της νευρικής δυσπεψίας, της ναυτίας και της ξινίλας.

Πώς φτιάξω αφέψημα;

Για να παρασκευάσετε ένα αφέψημα με θρούμπι, ρίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνετε για 10-15 λεπτά. Η συνιστώμενη δόση είναι από ένα μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα, μετά τα γεύματα. Για εξωτερική χρήση πάνω σε πληγές ή τσιμπήματα εντόμων, ετοιμάστε κομπρέσες με αφέψημα βράζοντας 30 γραμμάρια για ένα λίτρο νερό.

Έξυπνοι Συνδυασμοί :

Για καλύτερη γεύση στο αφέψημα μπορείς να προσθέσεις λίγο δεντρολίβανο και αγνό μέλι Ερείκης ή μέλι ελάτου.

Πηγή:  tanea.gr