Τραχανάς Ξινός (500γρ.)
3,80€
Τραχανάς ξινός με άρωμα Ελλάδας!
Ο ξινός τραχανάς είναι ένα απλό αλλά νόστιμο φαγητό με υψηλή θρεπτική αξία. Έχει λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Πρόκειται για φαγητό συνυφασμένο με την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Έχει χαρακτηριστική μυρωδιά, που έχει μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο. Τα βασικά συστατικά που έχει ο τραχανάς ξινός είναι απολύτως αγνά, απλά που ωστόσο δίνουν εξαιρετική γεύση. Ο ξινός τραχανάς φτιάχνεται από αποφλοιωμένο σκληρό σιτάρι ή αλεύρι, αυγά και φρέσκο γάλα που έχει ξινίσει.
Ο ξινός τραχανάς είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ασβέστιο και ενδείκνυται τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αποτελεί συνηθισμένο βραδινό φαγητό ως σούπα με λαχανικά ή τυρί φέτα. Μια αχνιστή σούπα τραχανά στην καρδιά του χειμώνα είναι ιδανική. Μια καλή ιδέα όμως είναι να τον καταναλώσετε ως πηγή ενέργειας για πρωινό. Οι σύγχρονοι διαιτολόγοι αλλά και οι παιδίατροι προτείνουν η παιδική διατροφή να περιέχει τραχανά. Προσθέστε λαχανικά για έξτρα φυτικές ίνες ή αλλιώς κρέας για πρωτεΐνη!
Μπορείτε να δοκιμάσετε τραχανά ξινό σε άπειρες συνταγές όπως η κλασική σούπα με φέτα, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε να αντλήσετε έμπνευση από διάσημους μάγειρες και σεφ, θα βρείτε πολλές εναλλακτικές λύσεις όπως να χρησιμοποιήσετε τραχανά ξινό σε τραχανότο! Οι γιαγιάδες ξέρουν πως μία χούφτα τραχανάς ξινός σε πίτες τους δίνει καλύτερο σώμα ενώ μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στα γεμιστά, την κοτόσουπα και πλήθος άλλων συνταγών.
Τραχανότο με ξινό τραχανά και μανιτάρια
Υλικά
- 1 κούπα τραχανά ξινό χωριάτικο
- Μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες μεγάλες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 1 σκελίδα σκόρδο ή μισό κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη
- 1/2 κ.γ. κοφτή πάπρικα καπνιστή
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά (προαιρετικο)
- Αλάτι
- Λίγο κρασάκι
- 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- Λίγο ελαιόλαδο
- Για το σερβίρισμα:
- Πιπέρι
- Τρίμματα φέτας
Εκτέλεση
Σωτάρουμε ελαφρά στην κατσαρόλα με λίγο λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο και τα μανιτάρια.
Ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε να λαδωθει λίγο κι αυτός.
Σβήνουμε με κρασί.
Ρίχνουμε βραστό νερό μια κούπα (έχουμε έτοιμο αρκετό σε κατσαρόλα γιατί θα βάζουμε λίγο λίγο όπως γίνεται στο ριζότο).
Ρίχνουμε αλάτι, πάπρικα, κουρκουμά και σκόρδο σκόνη (αν δεν έχουμε βάλει ήδη το φρέσκο).
Συμπληρώνουμε νερό όποτε χρειάζεται και ανακατεύουμε γιατί μπορεί να κολλήσει.
Όταν δοκιμάσουμε και έχει γίνει σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Όση ώρα μένει στην κατσαρόλα τόσο περισσότερο θα πήξει.
Σερβίρουμε στο πιάτο με πιπεράκι και τριμμένη φέτα.
Καλή όρεξη!