Σησαμέλαιο μεγάλο

8,50

Ωφελιμο σησαμέλαιο μεγάλο για πολλαπλές χρήσεις!

Σησαμέλαιο μεγάλο με πολλά ωφέλη. Ένα εξαιρετικό λάδι με υψηλή θρεπτική αξία. Προέρχεται από εκχύλισμα σπόρων σουσαμιού. Το σουσάμι έχει άρωμα που ξεχωρίζει.

Είναι άριστη πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών. Το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται για παραπάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια ως φαγώσιμο λάδι στη μαγειρική.

Είναι βασικό στοιχείο στη μαγειρική της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Μέσης Ανατολής αλλά τίποτα δεν σας εμποδίζει από το να το εντάξετε στην ελληνική μαγειρική!

Χαρακτηρίζεται από έντονη γεύση ενώ πρόκειται για ένα πάρα πολύ αγνό υλικό καθώς στην παρασκευή του υπάρχει παντελής απουσία χημικών και υψηλής θερμοκρασίας.

Οπως και τα υπόλοιπα σπορέλαια, το σησαμέλαιο αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες στη μαγειρική. Επίσης μπορεί να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος.

Ταιριάζει εύκολα σχεδόν με κάθε πιάτο γιατί το άρωμα του είναι ξεχωριστό και πάντα βελτιώνεται όσο ψήνεται.
Χρησιμοποιήστε σησαμέλαιο σαν dressing για σαλάτες, σε μαρινάδες για κρέατα και ψάρια, σε σούπα και σε ντιπ!

Το σησαμέλαιο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής στο ντουλάπι ή στο ψυγείο. Η θερμιδική αξία του είναι ίδια με το ελαιόλαδο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μία διάσταση του σησαμέλαιου που έχει να κάνει με την υγεία! Έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς λόγους γιατί περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά.

Τα οφέλη του είναι απίστευτα. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση στο σησαμέλαιο.

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, βελτιώνει την ποιότητα και την λάμψη των μαλλιών και προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Κέικ με μέλι και σησαμέλαιο

Υλικά:

  • 4 γεμάτες κ.τ.σ μέλι (για τη vegan εκδοχή χρησιμοποιήστε σιρόπι αγαύης)
  • 1/2 κούπα σησαμέλαιο
  • 1 κούπα κρύο πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη
  • 1 κτγ κανέλα
  • 1/2 κτγ γαρύφαλλο
  • 2 1/2 κτγ γεμάτες μαρμελάδα μανταρίνι
  • 370 γρ αλεύρι φαρίνα ολικής
  • 2 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κτγ αλάτι

Προαιρετικά:

  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1/2 κούπα κράνμπερι αποξηραμένα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ το λάδι, το μέλι, τη μαρμελάδα, το τσάι και τα μπαχαρικά.
  • Σε ένα άλλο μπωλ κοσκινίζετε το αλεύρι σας, προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύετε.
  • Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα του αλευριού στα υγρά σας και συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ.
  • Τέλος αν θέλετε μπορείτε να βάλετε καρύδια, σταφίδες ή κρανμπερις τα οποία όμως θα έχετε ελαφρά αλευρώσει. Ρίχνετε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45-50 λεπτά στον αέρα.

Πηγή συνταγής: cookpad.com